Upute za izradu završnog rada

Dragi učenici! Izrađene su nove upute za izradu završnog rada pa vas molimo da ih preuzmete ovdje. Isto tako, izrađen je i predložak za novu naslovnu stranicu čime vam je značajno olakšan posao. Želimo vam puno uspjeha pri izradi završnog rada!

Baranjski divani

U planiranim aktivnostima projekta Baranjski divani – suveniri s daškom prošlosti, bilo je i znanstveno putovanje po dijelu Baranje, skupine učenika i profesora, 29. svibnja 2015.

Šetnicom kroz prekrasni kneževački park krenuli smo prema dvorcu u kome se od 1961. godine nalazi povijesni arhiv kroz koji nas je proveo gospodin Radoslav Lečić i obavijestio o vrijednim materijalima o Belju i o drugim značajnim podacima iz bliže i dalje prošlosti te izložbom slika koje predstavljaju Belje ili pak starinu i baštinu Baranje i Baranjaca.

Sve nas je dojmio prekrasni park s kojim smo se vratili prema autobusu i nastavili put prolazeći pokraj Duboševice (Daljoka) i kroz Topolje (Ižip). Putem smo uočavali i poslušali kratka tumačenja o znakovitostima Duboševice (Daljoka) te Topolja (Ižipa) profesorice naše škole, Eve Čeliković.

Alejom divljih kestena došli smo do crkve sv. Petra i Pavla iz 1722. godine koja je smještena između Topolja (Ižipa) i Gajića (Maroka). To je spomenik nulte kategorije, izuzetne akustične vrijednosti u kojem se održavaju marijanska pučka pjevanja u periodu svibanjskih pobožnosti te razne promocije knjiga i sl.

Nakon kratkog boravka u prekrasnom krajobrazu naše Baranje uz Dunavac i plodna žitna polja, put nas je poveo prema Gajiću, koji je dobio ime po šumici Gajić – nakraj sela tj. po malom gaju.

Stanovništvo u Gajiću (Maroku) je u opadanju – zadnji popis to pokazuje, ali mjestašce se ima čime podičiti, a to je mala crkvica tzv. Zvonik, nogometno igralište u najširoj ulici u narodu poznatoj Kosirača, Domu kulture, lijepom planinom s vinskim cestama, izvorom pitke vode u Dolu te šokačkom sobom na skromnom imanju Jele Zlatarić u ulici Stjepana Šovakova ili Kosirači. Učenike i profesore kroz priču provela je profesorica Eva kroz tradiciju i obilježja prošlih vremena od prije 100, 150 i 200 godina.

Nakon ove posjete put nas je odveo prema etno-selu Karancu, gdje smo posjetili Baranjsku kuću i njenu Ulicu zaboravljenog vremena. U restoranu smo se okrijepili i ručali.

 

I ove godine radimo na zanimljivom projektu „Baranjski divani – suveniri s daškom prošlosti“. Projekt je odobren od strane Ministarstva turizma, koje je uputilo Javni poziv srednjim strukovnim školama za Promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2015.

Ovaj projekt je zapravo nastavak prošlogodišnjeg projekta „Baranja – čarobna ravnica“  i međusobne unaprijeđene  suradnje dviju škola:  Druge srednje škole Beli Manastir i naše škole.

U projektu sudjeluju učenici 1.A razreda, zanimanja CNC operater, 2.H razreda, bravari i 2. Q razreda, zanimanja tehničar za računalstvo.

Ovim projektom nastojimo promovirati bogatstvo i raznolikost turističke ponude Baranje i izraditi suvenire – licitarske proizvode s prepoznatljivim baranjskim motivima. Naši učenici su izradili kalupe za suvenire i prisustvovali radionicama izrade i ukrašavanja medičarskih proizvoda. 

ISE projekt

Portal za učenje Nikola Tesla

CARNet

Upisi.hr

Portal za škole

Časopis

Joomla templates by Joomlashine