Zrnca mudrosti

 

"Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće unatrag."

                 Lao Ce

 

×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Divani

Baranjski divani

U planiranim aktivnostima projekta Baranjski divani – suveniri s daškom prošlosti, bilo je i znanstveno putovanje po dijelu Baranje, skupine učenika i profesora, 29. svibnja 2015.

Šetnicom kroz prekrasni kneževački park krenuli smo prema dvorcu u kome se od 1961. godine nalazi povijesni arhiv kroz koji nas je proveo gospodin Radoslav Lečić i obavijestio o vrijednim materijalima o Belju i o drugim značajnim podacima iz bliže i dalje prošlosti te izložbom slika koje predstavljaju Belje ili pak starinu i baštinu Baranje i Baranjaca.

Sve nas je dojmio prekrasni park s kojim smo se vratili prema autobusu i nastavili put prolazeći pokraj Duboševice (Daljoka) i kroz Topolje (Ižip). Putem smo uočavali i poslušali kratka tumačenja o znakovitostima Duboševice (Daljoka) te Topolja (Ižipa) profesorice naše škole, Eve Čeliković.

Alejom divljih kestena došli smo do crkve sv. Petra i Pavla iz 1722. godine koja je smještena između Topolja (Ižipa) i Gajića (Maroka). To je spomenik nulte kategorije, izuzetne akustične vrijednosti u kojem se održavaju marijanska pučka pjevanja u periodu svibanjskih pobožnosti te razne promocije knjiga i sl.

Nakon kratkog boravka u prekrasnom krajobrazu naše Baranje uz Dunavac i plodna žitna polja, put nas je poveo prema Gajiću, koji je dobio ime po šumici Gajić – nakraj sela tj. po malom gaju.

Stanovništvo u Gajiću (Maroku) je u opadanju – zadnji popis to pokazuje, ali mjestašce se ima čime podičiti, a to je mala crkvica tzv. Zvonik, nogometno igralište u najširoj ulici u narodu poznatoj Kosirača, Domu kulture, lijepom planinom s vinskim cestama, izvorom pitke vode u Dolu te šokačkom sobom na skromnom imanju Jele Zlatarić u ulici Stjepana Šovakova ili Kosirači. Učenike i profesore kroz priču provela je profesorica Eva kroz tradiciju i obilježja prošlih vremena od prije 100, 150 i 200 godina.

Nakon ove posjete put nas je odveo prema etno-selu Karancu, gdje smo posjetili Baranjsku kuću i njenu Ulicu zaboravljenog vremena. U restoranu smo se okrijepili i ručali.

 

I ove godine radimo na zanimljivom projektu „Baranjski divani – suveniri s daškom prošlosti“. Projekt je odobren od strane Ministarstva turizma, koje je uputilo Javni poziv srednjim strukovnim školama za Promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2015.

Ovaj projekt je zapravo nastavak prošlogodišnjeg projekta „Baranja – čarobna ravnica“  i međusobne unaprijeđene  suradnje dviju škola:  Druge srednje škole Beli Manastir i naše škole.

U projektu sudjeluju učenici 1.A razreda, zanimanja CNC operater, 2.H razreda, bravari i 2. Q razreda, zanimanja tehničar za računalstvo.

Ovim projektom nastojimo promovirati bogatstvo i raznolikost turističke ponude Baranje i izraditi suvenire – licitarske proizvode s prepoznatljivim baranjskim motivima. Naši učenici su izradili kalupe za suvenire i prisustvovali radionicama izrade i ukrašavanja medičarskih proizvoda. 

{gallery}Divani{/gallery}

ISE projekt

 

MZO 

mzo

ASOO 

ASOO2 

Portal za učenje Nikola Tesla

CARNet

e-skole-b

Postani student

postani student

ncvvo1  

Portal za škole

Portal za skole

Časopis

 Bit 10

Bit 9

  naslovnica

Bit 7

   ikona bit6

 čas-5

naslovnica bit 2021-4

 naslovnica2020-Bit.jpg 

naslovnica2.jpg

 

Joomla templates by Joomlashine