Zrnca mudrosti

 

"Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće unatrag."

                 Lao Ce

 

kkola

I ove se godine naša škola pridružila manifestaciji povodom obilježavanja Europskog tjedna programiranja koji se održavao od 9. do 24. listopada 2021. Cilj je ovog događanja demistificirati programerska znanja, okupiti ljude motivirane za učenje i unapređivanje programerskih vještina.

 

Programiranje razvija vještinu logičnog promišljanja, ono nas uči kako razmišljati logički, sustavno i analitički. Zapravo ga nije teško naučiti, a znanja iz područja programiranja potrebna su u mnogim današnjim zanimanjima. Sva ona zahtijevaju razvijene digitalne kompetencije, kreativno rješavanje problema, uključujući programiranje.

Sposobnost programiranja važna je vještina u današnje vrijeme, ali ne moramo joj pristupati s isključivo utilitarnog ili akademskog stajališta. Redak koda, kao osnovni dio programa, može biti predstavljen i pomoću blokova u različitim bojama. Slaganjem tih blokova možemo se baviti programiranjem na jedan zabavan, neobičan i, nadasve, inovativan način. Time možemo bezbolno i bez stresa približiti djeci, učenicima i svima koje zanima programiranje taj rad koji čini osnovu digitalnog i virtualnog svijeta u kojem se svi mi više ili manje nalazimo i snalazimo.

Taj redak koda je zapravo izraz naredbe koju bi u svakodnevnom životu i radu izrazili imperativom. U slučaju računala i raznih uređaja koji se oslanjaju na računalnu tehniku tako da imaju ugrađen procesor i neku vrstu operacijskog sustava, tada moramo svoje namjere prilagoditi tom uređaju i izraziti ih na način koji je razumljiv tom uređaju.

Nekad je to odabir opcije iz padajućeg izbornika, ili izbor određene ikonice, ili personalizacija prikaza na uređaju, ili naprosto promjena teme. Isto tako postoje jednostavne, male i jeftine platforme poput Arduina koje omogućavaju osnovno programiranje, a povezani s većim sustavima čine moćne kontrolere pomoću kojih možemo pokretati, mjeriti i upravljati radom motora ili nadzornih sustava.

Odnos čovjeka prema računalima mijenjao se kroz vrijeme, a to možemo zahvaliti i pojavnoj strani tih uređaja. Od jednostavnih operacijskih sustava koji su imali vrlo oskudno sučelje s naredbenim retkom (dobro nam znani DOS), pa sve do ovih današnjih, grafičkih, user-friendly sučelja, korištenje je sve jednostavnije i samo programiranje je dovedeno na razinu kada programer (developer) ima pri ruci alate koji mu uvelike olakšavaju rad i kreiranje koda.

No, ne bave se samo programeri uređajima koji imaju procesor i operacijski sustav. U današnje vrijeme mobiteli su vrlo složeni uređaji koje koristimo svakodnevno i to pomoću vrlo pristupačnog i intuitivnog sučelja tako da vrlo brzo možemo savladati ponuđene izbornike i opcije. Automobili s računalno kontroliranim sustavima i svojim interaktivnim sučeljem koje se nalazi u svim novijim vozilima praktički postaju računala na kotačima. Strojevi, pa čak i mali kućanski aparati, sada mogu biti povezani s internetom i možemo njima upravljati i programirati ih kao i druge računalne platforme.

U školi smo održali niz edukativnih i kreativnih aktivnosti koje su bile međusobno povezane i prijavljene u Code Week 4 All izazov koji školama donosi priliku osvojiti Potvrdu o izvrsnosti. Održane su sljedeće radionice:

  •      3D dizajniranje i printanje (Tibor Boni, prof.)
  • Prepoznavanje objekta (Mario Salai, prof.)
  • Escape room (Olivera Stojaković, prof.)
  • Decoding the English language: British, American, Canadian and Australian (Ivana Pothorski, prof.)
  • Coding in an English language classroom (Vesna Kolarić, prof.)
  • Have fun with coding (Biljana Rajs, prof.)

Cilj provedenih radionica bio je razvijanje računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih, problemskih i logičkih zadataka te povećanje vidljivosti programiranja u različitim i svakodnevnim zadacima koje obavljamo.

Autor: Biljana Rajs, Ivana Pothorski, Olivera Stojaković

Dizajn autora OliveraS

 

ISE projekt

 

MZO 

mzo

ASOO 

ASOO2 

Portal za učenje Nikola Tesla

CARNet

e-skole-b

Postani student

postani student

ncvvo1  

Portal za škole

Portal za skole

Časopis

 Bit 10

Bit 9

  naslovnica

Bit 7

   ikona bit6

 čas-5

naslovnica bit 2021-4

 naslovnica2020-Bit.jpg 

naslovnica2.jpg

 

Joomla templates by Joomlashine